Acest website (old.galparang.ro) reprezinta arhiva exercitiului financiar 2007-2013. Website-ul care face referire la exercitiul financiar curent este galparang.ro
 

Pozitionare – Relief – Transport

Viziunea de dezvoltare a teritoriului „ Parâng” este aceea de creare si dezvoltare de conditii calitative de viata in teritoriu pentru toti locuitorii zonei,prin punerea in valoare a potentialului uman si natural existent,respectand principiul dezvoltarii durabile.
Din punct de vedere al asezarii geografice teritoriul acoperit de GAL „Parâng” este pozitionat in Regiunea de Dezvoltare Sud – Vest Oltenia,in partea de nord est a judetului Gorj si partea vestica a judetului Vâlcea.
Din punct de vedere al limitelor de hotar GAL „Parâng” se invecineaza cu:
                   – Nord – comuna Malaia din jud.Valcea si Municipiul Petrosani,jud.Hunedoara
                   – Sud – comunele Sinesti din jud. Vâlcea,Prigoria,Rosia de Amaradia si Albeni din jud. Gorj
                   – Est – comunele Vaideeni si Slatioara si orasul Berbesti din jud. Vâlcea
                   – Vest – comunele Bustuchin,Rosia de Amaradia ,Balanesti si Sacelu din jud. Gorj.
Grupul de Actiune Locala „Parâng”
                   – acopera un teritoriu omogen atat din punct de vedere geografic cat si economic,
                   –  portiuni din doua judete,judetele Gorj si Vâlcea,
                   – are o suprafata de 872 kmp,
                   – deserveste o populatie de :
                                                                     – 36.991 locuitori (2002
                                                                     – 35.296 locuitori (2010)
din localitatile: Alunu(jud.Vâlcea) , Alimpesti ,Baia de Fier,Bengesti-Ciocadia,Bumbesti-Pitic,Crasna,Polovragi,Scoarta si din orasul Novaci (jud.Gorj),
                     – densitatea medie a populatiei este de :
                                                                      – 42 loc/kmp (2002)
                                                                      – 40 loc/kmp (2010)
Relief
Formele de relief ale teritoriului GAL „Parâng”sunt reprezentate de urmatoarele unitati fizico – geografice care coboara in trepte de la nord la sud : Muntii Carpati reprezentati prin versantii sudici ai Muntilor Parâng, ce apartin Carpatilor Meridionali,Subcarpatii Getici ,partea dintre Motru si Oltet cunoscuti si sub numele de Subcarpatii Gorjului,precum si dealurile colinare ,apartinatoare Piemontului Getic.Altitudinea maxima a reliefului se inregistreaza in Vârful Parângul Mare (2518 m).
Muntii Parâng ocupa partea de nord – est a judetului Gorj intre Jiu si Oltet avand orientarea culmii de la vest la est si o altitudine maxima in Varful Parângul Mare de 2518 m.Sub culmile muntelui isi au obarsia ape ca Sacelu,Galbenu,Oltetul.Inaltimile de peste 2000 m sunt presarate cu urme ale ghetarilor : vai,morene,creste stancoase,grohotisuri,etc.
Retelele de transport
–    retea de transport rutier
–    retea de transport feroviar
Zona este traversata de Drumul National 67 care leaga Drobeta Turnu Severin de Targu-Jiu si,mai departe, de Ramnicu Vâlcea.
Teritoriul GAL „Parâng” este brazdat de drumul Transalpina DN 67C (DN67-Novaci-Obarsia Lotrului-Șugag-Sebes/E81,148Km),care traverseaza patru judete (Gorj,Vâlcea,Alba,Sibiu) si trei munti (Parâng,Lotru,Șureanu) din grupa Parâng a Carpatilor Meridionali. Altitudinea maxima a acestui drum transalpin este atinsa in Pasul Urdele, la 2.141 m altitudine ,fiind cel mai inalt pas rutier din Romania.DN 67C mai este cunoscut si sub numele de „Drumul Regelui”, fiind construit in timpul domniei regelui Carol al II-lea, inainte de cel de-al doilea razboi mondial.
Drumurile judetene si comunale au o lungime totala de 506,455 km. Din punct de vedere al suprafetei de rulare drumurile pietruite reprezinta 54%, cele asfaltate 33%, iar cele de pamant reprezinta13%.